zaterdag 17 december 2016

Naftogaz waarschuwt voor mogelijk gasconflict

Naftogaz waarschuwt voor mogelijk een nieuw gasconflict in januari of februari waarvan Europese afnemers de dupe kunnen worden, zoals eerder in 2006 en 2009. ''Rusland zal net als toen ons de schuld geven als er geen gas meer naar Europa vloeit'', valt te lezen in een verklaring op de website van het Oekraïense staatsgasbedrijf. Als verklaring wordt de weigering aangevoerd van de directie van Gazprom om ''een standaardcontract te ondertekenen, zoals ze dat driemaal eerder al wel hebben gedaan''.

Een nieuw gasconflict is volgens Naftogaz bedoeld om de argumenten voor de aanleg van nieuwe pijpleidingen buiten Oekraïne om kracht bij te zetten. Er is al een North Stream via de Oostzee naar Duitsland, een South Stream die voorlopig is afgeblazen en de mogelijkheid dat via pijpleiding via Turkije Russisch aardgas naar Europa vloeit.

Naftogaz heeft Rusland er weer eens op gewezen dat het wel de bedoeling is dat Gazprom voldoende gas in de doorvoerleidingen naar Europa pompt. Doet het Russische staatsbedrijf dat niet, dan moet Oekraïne gas uit de eigen ondergrondse opslag halen om de druk in de pijplijnen op peil te houden. Gehoopt wordt dat de bemiddelende rol van de Europese Unie voldoende is om Gazprom aan z'n verplichtingen te houden.

Meer over de gasconflicten met Rusland van 2006 en 2009 is hier te lezen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: