vrijdag 9 december 2016

Europees Parlement maakt alsnog haast met visum

Het Europese Parlement stemt mogelijk al volgende week woensdag over de 'noodremprocedure' die geldt na afschaffing van de visumplicht voor Oekraïene en Georgië. Voor komende dinsdag staat een debat over het eerder deze week bereikte compromis dat het mogelijk maakt om de visumplicht tijdelijk toch weer in te voeren als de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Een dag later is de stemming. Lukt het niet om 's woensdag al tot een stemming te komen - er is een drukke vergaderagenda, zo vlak voor het kerstreces - dan wordt die doorgeschoven naar de eerste vergaderweek van het Europese Parlement in januari. Eerder was gemeld dat de 'noodremprocedure' en de afschaffing van de visumplicht op de voorlopige agenda stonden voor woensdag 18 januari.

Stemt het Europese Parlement er mee in, dan moeten de Europese Raad (van de premiers van alle leidstaten) en de Europese Commissie er nog hun eindoordeel over vellen. Gebeurt dat, dan gaat er nog weer een maand over heen voordat het visum definitief van tafel gaat.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: