donderdag 8 december 2016

EU-ambassadeurs eens met 'noodrem' visumplicht

De permanente vertegenwoordigers (ambassadeurs) van de lidstaten bij de Europese Unie hebben vanmorgen ingestemd met het compromis ten aanzien van de 'noodremprocedure' als de visumplicht voor Oekraïne en Georgië wordt afgeschaft. Is geen visum meer nodig om door het Schengengebied te reizen, dan is het toch mogelijk dat op verzoek van één of meer lidstaten aan de Europese Commissie wordt gevraagd om de visumplicht tijdelijk weer in te voeren als sprake is van een grote toestroom van buiten de EU.

Wordt zo'n aanvraag gedaan, dan heeft de Europese Commissie een maand de tijd om een besluit te nemen over het tijdelijk weer invoeren van de visumplicht. Valt dat besluit, dan geldt de visumplicht weer met onmiddellijke ingang. Het gaat dan om een periode van negen maanden waarbinnen het land waarvoor de visumplicht weer geldt maatregelen kan nemen om de uitstroom naar de EU te beperken. Uiterlijk na zeven maanden besluit de Europese Commissie over een eventuele verlenging van de heringevoerde visumplicht met nog eens achttien maanden.

Het compromis moet nog worden voorgelegd aan het Europese Parlement die de kwestie voor 18 januari op de (voorlopige) agenda heeft staan. Daarna is het aan de Europese Raad, bestaande uit de premiers van alle 28 lidstaten, om het finale besluit te nemen.

Bron: 112

Geen opmerkingen: