zaterdag 3 december 2016

600.000 inwoners Loehansk al dagen zonder water

Zo'n 600.000 mensen in het door de separatisten bezette deel van de provincie Loehansk zitten sinds donderdag gzonder water. Die dag meldde het drinkwaterbedrijf Voda Donbassa dat dit het gevolg zou zijn van schade die werd aangericht door een aanval van het Oekraïense leger, maar intussen is duidelijk geworden dat opnieuw sprake is van een betalingsprobleem.

De volksrepubliek Loehansk (LPR) betaalt niet voor de levering van drinkwater dat van buiten het door haar bezette gebied komt. In oktober en november werden de achterstallige rekeningen nog betaald door het internationale Rode Kruis, maar deze organisatie kondigde toen meteen aan dat dit de laatste keer zou zijn.

Toen er opnieuw niet werd betaald door Voda Donbassa besloten de Oekraïense autoriteiten de watertoevoer te halveren. ''We laten ons niet chanteren'', zegt onderminister voor de Tijdelijk Bezette Gebieden Heorghi Toeka in een interview met tv-zender Hromadske.

Hij constateert dat de LPR geen hulp meer hoeven te verwachten van internationale organisaties. ''Die weten dat het hier om ordinaire chantage gaat, daarom komen ze niet over de brug om een nep-republiek als de LPR te helpen die constant op zoek is naar geld. Die de mensen wel laat betalen voor onder meer drinkwater, maar het zelf laat afweten om de leveranciers te betalen.''

Dat het stoppen van de waterlevering het gevolg is van een betalingsprobleem wordt bevestigd door Alexander Hug, plaatsvervangend hoofd van de waarnemersmissie van de OVSE. Hij zegt dat zijn organisatie heeft geprobeerd te bemiddelen, maar dat dit niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. ''Het pompstation in Petrivski is stopgezet, met als gevolg dat de stad Loehansk nu grotendeels zonder water zit. Vooral ouderen worden daarvan de dupe, vrees ik.''

Vladislav Deinego, hoofdonderhandelaar namens de separatisten in Loehansk, zegt in een interview met de nieuwssite DoniNews dat de hoop nu gevestigd is op de Contactgroep die geregeld in Minsk onderhandelt over een oplossing voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne. Het Rode Kruis zou de Contactgroep hebben gevraagd om te zoeken naar een oplossing voor het waterprobleem in Loehansk. Komende woensdag komt de Contactgroep weer bijeen in de Wit-Russische hoofdstad.

Bronnen: 112, Censor.net, DoniNews

Geen opmerkingen: