zaterdag 10 september 2016

VN: 9.569 doden in Donbas, 2.000 burgerdoden

Er zijn in de maand augustus volgens de Verenigde Naties 16 burgers gedood door oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne. Nog eens 75 burgers raakten gewond door landmijnen, beschietingen of geweervuur. In juni en juli werden 20 burgers gedood en raakten 122 gewond. ''De beschietingen, ook van zware wapens, zorgden voor de meeste slachtoffers in augustus. Twee burgers vonden de dood en vijf raakten gewond door landmijnen en niet ontplofte munitie'', aldus het mensenrechtenbureau van de VN.

Sinds het begin van het conflict zijn volgens de Verenigde Naties tenminste 9.569 doden gevallen, waarvan ruim 2.000 burgerdoden. Ook raakten sinds maart 2014 tenminste 22.212 mensen gewond.

De VN heeft de Oekraïense regering gevraagd om meer te doen om binnenlandse vluchtelingen te helpen en te voorkomen dat Oekraïners zich genoodzaakt zien om elders een veilig heenkomen te zoeken. Er is volgens de speciale rapporteur voor de vluchtelingenzorg Chaloka Beyani al wel het nodige gedaan door de autoriteiten, maar nog altijd onvoldoende. Zo moet er meer worden gedaan om te zorgen dat ouderen in het oorlogsgebied hun pensioen krijgen en dat anderen in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat betreft volgens Beyani tusasen de 500.000 en 600.000 binnenlandse vluchtelingen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: