vrijdag 2 september 2016

Timosjenko scoort hoog met haar Moederlandpartij

Zes partijen zouden in het parlement komen als er nu verkiezingen worden gehouden, met de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko als absolute koploper met 18,3 procent van de stemmen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Rating. Het Oppositieblok komt uit op 12,6 procent, Zelfhulp en de Radicale Partij beide op 11 procent.

Het Blok-Porosjenko Solidariteit, de winnaar van de parlementsverkiezingen van oktober 2014, komt pas op de vierde plaats met 9,1 procent. De nationalistische partij Svoboda krijgt 5,6 procent in deze peiling, Burgerpositie 4,8 procent, de nog naamloze partij van Micheil Saakasjvili 3,1 procent en Oekrop 2 procent. Overigens zegt slechts een derde van de ondervraagden zeker naar de stembus te gaan bij verkiezingen.

Zouden er nu presidentsverkiezingen zijn, dan komt de huidige president Petro Porosjenko pas op de derde plaats met 10,7 procent. Joelia Timosjenko gaat ruim aan de leiding met 17,7 procent, terwijl Joeri Bojko van het Oppositieblok op 10,7 procent uit komt. Oleh Liasjko van de Radicale Partij staat op 9,8 procent, Andrii Sadovi van Zelfhulp op 8,9 procent, Andrii Hritsenko op 7,8 procent, Nadia Savtsjenko van de Moederlandpartij op 5,6 procent, Oleh Tiahnibok 4,3 procent. De rechtsradicaal Dmitro Jarosh en Sergej Tigipko van Sterk Oekraïne komen op iets meer dan 2 procent.

Uit de peiling van Rating blijkt ook een sterke verdeeldheid onder de Oekraïners over het doen en laten van Nadia Savtsjenko. De voormalige helikopterpiloot en oorlogsvrijwilliger die twee jaar gevangen zat in Rusland probeert min of meer op eigen houtje vrede te sluiten met de separatisten in het oosten van het land om zo gevangenen vrij te krijgen. Ook ging ze na haar vrijlating flink tekeer tegen parlementsleden die volgens haar alleen uit eigen belang de politiek in zijn gegaan.

De helft van de ondervraagden zegt daarvan 'iets' mee te hebben gekregen, 31 procent zegt er niets van te weten en 4 procent kan het niet schelen. Op de vraag of ze het er mee eens zijn, antwoordde de helft van de deelnemers aan de peiling dat ze het er niet mee eens zijn. Een derde (36 procent) staat achter de opvattingen van Savtsjenko.

Bron: Rating

Geen opmerkingen: