donderdag 1 september 2016

Na neerstorten van MH17 vrees voor onrust

Topambtenaren maakten zich in de dagen na de MH17-ramp grote zorgen over de woede bij Nederlanders over het optreden van het kabinet. Op sociale media werd emotioneel gereageerd op het feit dat hulpverleners en onderzoekers geen vrije toegang kregen tot het rampgebied. "Wanneer deze woede en onmacht aanhoudt, kan dit leiden tot maatschappelijke onrust, bijvoorbeeld tijdens openbare herdenkingsbijeenkomsten", waarschuwden de ambtenaren in interne stukken.

Dat blijkt uit documenten die de NOS heeft verkregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Minister Van der Steur heeft ze vrijgegeven op last van de rechter. De nieuwe documenten geven meer inzicht in de wijze waarop de topambtenaren op de ministeries in de hectische dagen na de crash opereerden.

Duidelijk wordt onder meer hoe snel en hoe gestructureerd er gewerkt werd. Binnen 90 minuten na de ramp op donderdag 17 juli 2014 was er al een uitgebreide 'situatieschets en duiding' beschikbaar voor de eerste vergadering van de hoogste ambtenaren aan het begin van de avond.

Lees hier meer.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: