woensdag 14 september 2016

Moskou en Kiev garanderen nieuw staakt-het-vuren

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft zowel in Moskou als in Kiev de verzekering gekregen dat het staakt-het-vuren dat om middernacht lokale tijd in gaat ook daadwerkelijk wordt gerespecteerd. Steinmeier zei dit vanavond op een persconferentie met de Oekraïense minister Pavlo Klimkin en Franse minister Jean-Marc Ayrolt in Kiev.

Het bestand werd gisteren op de Russische televisie aangekondigd door de separatistenleiders in Donetsk en Loehansk. De Oekraïense president Petro Porosjenko beloofde vanmiddag dat ook het Oekraïnse leger het staakt-het-vuren respecteert. Dat was volgens Porosjenko toch al het geval omdat hij twee weken geleden het bevel gaf aan het leger om de pro-Russische rebellen niet meer aan te vallen. Na 1 september beschuldigden beide partijen elkaar overigens van schendingen van het bestand.

Steinmeier sprak vanavond van ''een grote stap voorwaarts'' en ''een doorbraak'' als het bestand het minstens zeven dagen houdt, zoals de separatisten eerder beloofden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: