zondag 11 september 2016

'Leger Oekraïne heeft ons 528 maal aangevallen'

De pro-Russische rebellen hebben het duidelijk wel gehad met het staakt-het-vuren dat anderhalve week geleden in ging na de in Minsk gemaakte afspraak dat zowel zij als het Oekraïense leger er voor zouden zorgen dat het nieuwe schooljaar veilig zou beginnen. Het leger zegt zich er nog altijd aan te houden, maar meldt ook dat de rebellen gisteren dertig aanvallen uitvoerde.

De separatisten zeggen op hun beurt dat het Oekraïense leger ze afgelopen week 528 maal heeft aangevallen in de provincie Donetsk. Volgens Denis Sinenkov, de commandant van de rebellen, zouden zelfs 264 aanvallen zijn gedaan met zware wapens die volgens het Minsk-2 akkoord ver van de frontlijn zouden moeten staan. Hij zei dit tegen het persbureau DNA van de separatisten, dat weer geciteerd wordt door het Russische staatspersbureau TASS.

De helft van de aanvallen van de rebellen had plaats in de omgeving van Marioepol, waar soldaten bij Hranitne, Sjirokine en Talakivka met machinegeweren werden bestookt. Sjirokine werd bovendien gisteravond rond elf uur beschoten met 82 millimeter mortiergranaten. In de omgeving van de stad Donetsk werden beschietingen gemeld op Avdiivka, Verchniotoretske en Novhorodske. De rebellen zetten hier granaatwerpers en machinegeweren in, terwijl Avdiivka ook te maken kreeg met 82 millimeter mortiergranaten.

In de provincie Loehansk werden Novozvanivka en Popasna beschoten met machinegeweren en granaatwerpers. Soldaten bij Novozvanivka kregen bovendien te maken met 120 millimeter artilleriegranaten. Bij de aanvallen van de rebellen raakte gisteren één Oekraïense soldaat gewond.

Bronnen: Censor.net, TASS

Geen opmerkingen: