woensdag 14 september 2016

IMF besluit om Oekraïne 1 miljard dollar te lenen

Het IMF heeft vanavond een nieuwe lening van 1 miljard dollar aan Oekraïne goedgekeurd. Daarmee is volgens president Petro Porosjenko de weg vrij voor nog eens 1 miljard dollar aan financiële steun van de Verenigde Staten, 600 miljoen euro van de Europese Unie en 500 miljoen dollar van de Wereldbank.

De lening van het IMF maakt deel uit van een totaalpakket van 17,5 miljard dollar, bedoeld om Oekraïne er weer bovenop te helpen. Op deze derde lening uit het pakket heeft Oekraïne lang moeten wachten, want het IMF was nogal kritisch over het gebrek aan vorderingen bij het doorvoeren van hervormingen. Ook de politieke crisis van begin dit jaar speelde een belangrijke rol.

Het besluit om toch die 1 miljard dollar over te maken, getuigt van vertrouwen dat het kabinet van premier Volodimir Hrojsman op de goede weg is. De nationale bank NBOe verwacht dat het geld van het IMF wordt gebruikt om de internationale reserves in de staatskas aan te vullen. Gebeurt dat, dan is het een duidelijk signaal dat Oekraïne zich niet in acute geldnood bevindt. Eerder waarschuwde de in april afgetreden minister van Financiën nog dat het land bankroet zou gaan zonder een nieuwe lening van 1 miljard van het IMF.

Rusland liet enkele dagen geleden weten tegen de lening aan Oekraïne te stemmen, ook al zou dat geen zoden aan de dijk zetten. Het werd gebracht als een protest tegen het niet terugbetalen van een lening van 3 miljard dollar van Rusland aan Oekraïne. Die weigering wordt ingegeven door de opvatting van Oekraïne dat die lening uit december 2013 een omkoopsom was voor toenmalig president Viktor Janoekovitsj om af te zien van het associatieverdrag met de Europese Unie.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: