donderdag 1 september 2016

Bellingcat: 'Minstens 10.000 Russische soldaten in Oost-Oekraïne'

De internationale onderzoeksgroep Bellingcat meent dat tenminste 10.000 Russische soldaten hebben deelgenomen aan de oorlog in Oost-Oekraïne. Die veronderstelling wordt gebaseerd op de plotselinge toename van het aantal militaire onderscheidingen in 2014, 2015 en de eerste twee maanden van dit jaar 'voor deelname aan oorlogshandelingen'. Bellingcat heeft de bevindingen neergelegd in het rapport 'Rusland's oorlog in Oekraïne' dat hier is te lezen.

Zoals gebruikelijk haalt Bellingcat de informatie weer van sociale media en andere open toegankelijke internetbronnen. Met een medaille onderscheiden soldaten delen die informatie trots, veelal met foto, op de sociale media. De hoogste onderscheidingen zijn bovendien genummerd, waardoor de aantallen voor en sinds het begin van de oorlog in de Donbas vastgesteld konden worden.

Daarbij stelt Bellingcat dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat iedere militair is onderscheiden die in Oost-Oekraïne in de afgelopen 2,5 jaar betrokken was bij de oorlogshandelingen. Eerder publiceerde Bellingcat al foto's van grote aantallen militaire voertuigen en zware wapens die vanuit Rusland naar de door de separatisten bezette gebieden zijn gebracht.

Officieel is het Russische leger niet betrokken bij de oorlog in het buurland. Gevangen genomen Russische soldaten heten 'op vakantie' of 'verdwaald' te zijn.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: