zondag 21 augustus 2016

OM weet verblijfplaats Janoekovitsj niet, advocaat zegt van wél

Het Openbaar Ministerie zegt nog altijd niet te weten waar ex-president Viktor Janoekovitsj zich precies bevindt, zodat het momenteel onmogelijk is om onderzoek te doen naar zijn handel en wandel in de jaren van zijn presidentschap en om een juridische procedure tegen hem op te starten. Afgelopen dinsdag kreeg het OM via Janoekovitsj' advocaat Vitali Serdjoek te horen dat de voormalige president bereid is tot een ondervraging via een videoverbinding.

Janoekovitsj nam in februari 2014 de wijk naar Rusland. Daar zou hij sindsdien verblijven, maar dat staat niet onomstotelijk vast. ''Hij houdt zich voor ons verborgen en staat daarom in ons land als voortvluchtig geregistreerd'', meldt het OM.

Maar volgens advocaat Serdjoek weten ze in Kiev maar al te goed waar Janoekovitsj zich bevindt. Acht maanden geleden al werd die informatie verstrekt door de advocaat. Als het Oekraïense ministerie van Justitie een verzoek daartoe stuurt aan de Russische collega''s, dan wordt een Russische rechtbank aangewezen waar Janoekovitsj via een videoverbinding kan worden gehoord. ''Waarschijnlijk wordt het een rechtbank in Rostov-aan-de-Don. Dat is de stad waar Janoekovitsj nu woont.''

Procureur-generaal Joeri Loetsenko zei vrijdag dat hij een videoverbinding wil accepteren voor het verhoren van Janoekovitsj. Wel stelde hij als voorwaarde dat de ex-president zich dan formeel op Oekraïens grondgebied zou moeten bevinden, wat neer komt op een ambassade. Op deze eis zou Janoekovitsj nog in zijn ingegaan.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: