zondag 21 augustus 2016

'Kabinet valt snel en Europa heeft er genoeg van'

Parlementslid Vadim Novinski van het Oppositieblok verwacht dat het kabinet-Hrojsman snel valt en dat Europa Oekraïne de rug toekeert. Hij zegt dit in een interview met het opinieblad Obozrevatel. ''Het tij keert en er komt een einde aan het wantrouwen, de heksenjacht en de geopolitieke confrontatie'', meent Novinski. Hij gelooft dat ''post-Majdan mentaliteit'' komende herfst afbrokkelt en ''de samenleving zich dan herstelt''.

''De agenda wordt dan bepaald door een aantal elementaire kwesties. Willen we oorlog of vrede? Willen we doorgaan met het ruïneren van het land of willen we de rust terug? Willen we nephervormingen of een nieuwe Grondwet. Moeten we blijven vertrouwen op het Westen of op onze eigen kracht? Is Rusland onze vijand of juist een belangrijke politieke en internationale bondgenoot? Blijven we de belangen van de oligarchen beschermen of gaan we voor het nationale belang? Het zijn de vragen waarop Oekraïne in het komende halfjaar een antwoord moet zien te vinden'', aldus Novinski.

Het parlementslid van het Oppositieblok - de opvolger van de Partij van de Regio's die het momenteel weer erg goed doet in de peilingen - meent dat de oorlog in Oost-Oekraïne door de huidige regering wordt gebruikt ''om het falen van de eigen economische en sociale politiek te verdoezelen'', terwijl ''ook nog eens grote somen geld worden verdiend aan defensiecontracten''.

Het Westen doorziet dit volgens Novinski en hij verwacht dan ook dat Europa genoeg krijgt van Oekraïne en het land de rug toekeert. In de Verenigde Staten zijn politici nu vooral druk met hun eigen zaken, met een presidentsverkiezing die onverwachte veranderingen teweeg kan brengen. Dit alles, meent Novinski, noodzaakt Oekraïne ''tot herziening van de huidige buitenlandse politieke standpunten''.

Het zich voortslepende vredesproces in Minsk kan de regering ook opbreken, vooral omdat komende herfst toch echt spijkers met koppen geslagen moeten worden ten aanzien van de grondwetsherziening die de regering in de ogen van Novinski niet langer voor zich uit kan schuiven. Hij voorziet dat de Oekraïense bevolking ook genoeg heeft van de toenemende werkloosheid en de alsmaar stijgende prijzen, waardoor ze steeds vaker bereid zijn om de straat op te gaan.

Bron: TASS

Geen opmerkingen: