zaterdag 13 augustus 2016

Kaartje: Russische troepenopbouw in vijf dagen

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
In vijf dagen tijd, sinds afgelopen zondag, heeft Rusland aan een aanzienlijke troepenopbouw gedaan op de Krim en in het door de separatisten bezette deel van Oekraïne. Het gaat volgens het Institute for the Study of War (ISW) niet alleen om grondtroepen en hun wapens, maar ook de marine en de luchtmacht doen er aan mee. Gisteren werd bovendien het ultramoderne luchtverdedigingssysteem S-400 naar het schiereiland gebracht.

Rusland provoceert het buurland bovendien met legeroefeningen in Transnistrië en langs de westelijke grens met Oekraïne. Volgens het ISW zijn het signalen dat Rusland zich voorbereidt op een grootschalig militair conflict, waarbij Oekraïne binnengevallen kan worden vanuit diverse richtingen. De pro-Russische rebellen kunnen daarvan profiteren, want het toch al kwetsbare Oekraïense leger moet de aandacht richten op verschillende gebieden.

Daar komt bij dat het in opperste staat van paraatheid brengen en een eventuele nieuwe mobilisatie van dienstplichtige soldaten een forse aanslag is op de staatskas. Nieuwe financiële problemen kunnen volgens ISW ook weer tot politieke onrust gaan leiden.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: