donderdag 18 augustus 2016

Janoekovitsj wil via videoverbinding gehoord worden in rechtszaak tegen hem

De in februari 2014 afgezette president Viktor Janoekovitsj heeft via zijn advocaat te kennen gegeven dat hij zich tegen de beschuldiging van het verduisteren van miljarden wil verweren via een videoverbinding. Janoekovitsj verblijft sinds zijn vertrek uit Oekraïne in Rusland. President Petro Porosjenko en oud-premier Arseni Jatsenjoek, maar ook parlementsvoorzitter Andrej Paroebii, secretaris Oleksander Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad en burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev moeten in deze zaak gehoord worden als getuigen, aldus Janoekovitsj' advocaat Vitali Serdjoek.

In een interview met de Oekrajinska Pravda zegt Serdjoek dat de ex-president ook zijn visie wil geven op de gebeurtenissen op en rond Majdan. Hij liet zich er nog niet over uit wie hij in deze zaak als getuigen zou willen horen.

Procureur-generaal Joeri Loetsenko heeft inmiddels laten weten dat hij ''met alle plezier'' een rechtszaak tegen Janoekovitsj wil voeren. ''Hij blijkt laf te zijn, een verrader die de macht naar zich toe trok, het land plunderde en het leger verwoestte. Toen dat alles uit kwam, vluchtte hij naar een buurland om van daaruit op te roepen tot geweld tegen zijn moederland.''

Loetsenko, die zelf onder Janoekovitsj na een politiek gemotiveerd proces tot een gevangenisstraf werd veroordeeld, voegde er aan toe dat hij niet toe zal staan dat Janoekovitsj bepaalt hoe de rechtszaak tegen hem gevoerd gaat worden.

Bronnen: TASS, Interfax

Geen opmerkingen: