maandag 22 augustus 2016

IMF stelt besluit over steun aan Oekraïne opnieuw uit

Het IMF heeft het besluit over een nieuwe steunverlening van 1,7 miljard dollar aan Oekraïne opnieuw voor zich uit geschoven. Dat is een tegenvaller voor de regering die er toch echt op had gerekend dat eind augustus een besluit zou worden genomen. Volgens minister Oleksandr Daniljoek van Financiën is het uitstel te wijten aan ''een technische kwestie'' waarover hij het met het IMF nog niet eens is geworden.

In maart vorig jaar kwamen het IMF en de regering een vier jaar omvattend steunprogramma overeen met een totaalbedrag van 17,5 miljard dollar. In de loop van 2015 maakte het IMF 5 miljard en 1,7 miljard dollar over. in het najaar kwam de klad er echter in, want de politieke situatie was onzeker door de lokale verkiezingen, de moeizame besluitvorming in het parlement over de belastinghervorming en de rijksbegroting voor 2016. Begin dit jaar kwam daar nog eens een twee maanden durende kabinetscrisis over heen.

Algemeen directeur Christine Lagarde van het IMF riep de Oekraïense regering op om tot een politiek compromis te komen en de meest noodzakelijke maatregelen te nemen om de corruptie tegen te gaan. De onderhandelingen werden pas eind april weer opgepakt nadat Volodomir Hrojsman premier was geworden en hij een nieuw kabinet had geformeerd.

Er kwam een overeenkomst tot stand die begin juli ondertekend zou worden. Daarna zou het IMF een besluit nemen. Tot op heden zijn de handtekeningen onder de overeenkomst echter niet gezet, terwijl ook de hoogte van de steun aan Oekraïne niet meer vast lijkt te staan. Er doen nu bedragen de ronde die variëren van 1 tot 1,7 miljard dollar.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: