maandag 25 juli 2016

'Warme' ontvangst voor kerkprocessie in Borispil


Foto: Unian
De deelnemers aan de processie van het pro-Russische patriarchaat Moskou van de Oekraïense orthodoxe kerk die vanuit het oosten naar Kiev op weg zijn, hebben vandaag op weg naar de plaats Borispil van tegenstanders te verstaan gekregen dat ze niet welkom zijn in de hoofdstad. Zo'n 150 betogers stonden de 400 pelgrims op te wachten met Oekraïense vlaggen en die van de nationalistische OUN. Er werd met eieren,  knoflook en flessen naar ze gegooid. Vervolgens werd besloten niet door Borispil te gaan, maar via Brovari te trekken. Er waren veel agenten en militairen op de been om de deelnemers aan de processie te beschermen.

Het gaat om de processie die begon bij het klooster van Svjatohirsk, in de buurt van de stad Slovjansk waar in het vroege voorjaar van 2014 de opstand van de separatisten begon. Het klooster wordt al lange tijd gezien als een vooruitgeschoven post van de Russische geheime dienst FSB in Oost-Oekraïne. De andere processie is begonnen in de provincie Ternopil, bij het klooster van Potsjajiv.

Foto: Censor.net
De Oekraïense autoriteiten zetten 4.500 politiemensen in om provocaties van beide kanten te voorkomen. De processies moeten donderdag in de hoofdstad arriveren, waar de deelnemers de bekering van het Kievse Rijk tot het christendom (in 988) willen herdenken. De OUN kondigde eerder aan samen met andere organisaties alles in het werk te zullen stellen om te voorkomen dat de processies in Kiev arriveren.

Bronnen: Unian, RFE/RL, Censor.net

Geen opmerkingen: