dinsdag 12 juli 2016

Parlement werkt aan reactie op Poolse Volin-motie

Het Oekraïense parlement bereidt een reactie voor op de oproep van de Poolse Senaat (vergelijkbaar met onze Eerste Kamer) aan de Sejm (Tweede Kamer) om de moord op duizenden landgenoten in Volin in 1943 en 1944 als genocide aan te merken. Dat heeft voorzitter Boris Tarasjoek van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken aangekondigd. Parlementsvoorzitter Andrii Paroebii neemt de kwestie zo hoog op dat hij er een aparte vergadering aan wil wijden.

Ruim drie weken geleden deed het Oekraïense parlement het voorstel aan het Poolse parlement om tot een gezamenlijke verklaring te komen over de Volin-tragedie. Als enige reactie tot dusver moet de door de Senaat aangenomen motie worden gezien. De Sejm stemde in 2013 nog een voorstel af om de gebeurtenissen in Volin tot genocide te bestempelen.

Op de dag dat de Senaat de motie aan nam, besloot president Petro Porosjenko onderweg naar Warschau voor de NAVO-conferentie een bezoek te brengen aan het monument voor de Poolse slachtoffers van Volin. Dat werd door de Poolse president Andrzej Duda verwelkomd als ''een teken van vriendschap''.

De kwestie ligt ook na ruim zeventig jaar nog uierst gevoelig. Poolse historici leggen de schuld voor de moordpartijen uitsluitend bij de nationalistische verzetsbewegingen OUN en UPA. De meeste Oekraïense historici houden het er echter op dat ook de Polen zich niet onbetuigd hebben gelaten bij het nemen van wraak voor de etnische zuivering die de Oekraïense nationalisten uitvoerden.

Poolse historici houden het op 100.000 Poolse burgerdoden en tussen de 5.000 en 10.000 Oekraïense burgers. Oekraïense historici gaan uit van enkele tienduizenden Poolse slachtoffers en ruim 10.000 Oekraïners.

Bronnen: Unian, ZIK

Geen opmerkingen: