vrijdag 22 juli 2016

Organisatoren processies: we komen met 30.000

De organisatoren van de twee processies van het Moskouse patriarchaat van de Oekraïense orthodoxe kerk verwachten dat midden volgende week 30.000 deelnemers arriveren in Kiev. De staatsveiligheidsdienst SBOe meent dat dit flink overdreven is en gaat uit van de helft van dit aantal. De processies van de vanuit Rusland aangestuurde kerk naderen de hoofdstad vanuit het oosten en westen. De nationalistische OUN heeft al aangekondigd te willen verhinderen dat de processies in Kiev aan komen.

Duidelijk is inmiddels wel dat de veiligheidsdiensten opdracht hebben gekregen om te voorkomen dat geweld wordt gebruikt. De herdenking dat in 988 het Kievse Rijk zich tot het christendom bekeerde is komende donderdag op het Europaplein in de hoofdstad. De deelnemers aan beide processies lopen daar niet naartoe, maar worden met bussen gebracht. Om 12.00 uur begint een korte herdenking op het Europaplein, waarna de deelnemers via de Hroesjevskistraat zich naar het holenklooster Kiev-Petsjerk-Lavra begeven. Om 16.00 uur begint daar een feestelijke viering.

De SBOe waarschuwde eerder al voor de aanwezigheid van provocateurs onder de pelgrims. Sommige deelnemers aan de processies droegen de oranje-zwarte lintjes bij zich die nu het symbool zijn geworden van de pro-Russische separatisten in de Donbas. De staatsveiligheidsdienst heeft de organisatoren inmiddels laten weten dat de lintjes niet langer getolereerd worden.

Zie ook: video processie naar Kiev

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: