donderdag 21 juli 2016

Nationalisten willen processies naar Kiev stoppen

De nationalistische OUN wil de twee processies van het Moskouse patriarchaat van de Oekraïense orthodoxe kerk naar Kiev onderweg tegen gaan houden. De OUN zegt daarbij de hulp te krijgen van acht andere organisaties, een politieke partij en oorlogsvrijwilligers.

Er zijn twee processies van gelovigen onderweg, vanuit het oosten en vanuit het westen, die volgende week in de hoofdstad samen moeten komen om de bekering van de Kiev Roes tot het christendom in 988 te herdenken. De staatsveiligheidsdienst SBOe heeft gewaarschuwd dat zich onder de deelnemers aan de processies provocateurs bevinden. Het Moskouse patriarchaat wordt, zoals de naam al aangeeft, vanuit Rusland aangestuurd en is op de hand van de separatisten in de Donbas.

De OUN wil twee tentendorpen opzetten om de processies tegen te houden. De politie heeft al aangekondigd dat de deelnemers aan de processies bij hun aankomst in Kiev hun identiteitspapieren moeten tonen en ze worden gefouilleerd. Voor eigen veiligheid, maar ook voor die van de inwoners van de hoofdstad, aldus de politie. In Zjitomir, op 120 kilometer van Kiev, hebben actievoerders kans gezien om de processie buiten de stad te houden. De deelnemers moesten een flinke omweg maken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt er alles aan te doen om escalatie te voorkomen. ''Er mag geen druppel bloed vloeien'', aldus een woordvoerder. Er wordt veel politie ingezet op de plek van de herdenking. Zo nodig worden metaaldetectoren geplaatst.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: