donderdag 28 juli 2016

Klitsjko wil betere uitleg over vaststelling gasprijs

Burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev vindt dat het kabinet van premier Volodimir Hrojsman veel beter moet uitleggen hoe de veel hogere prijs voor het aardgas en de daarmee samenhangende andere woonlasten tot stand komen. ''Alleen als we weten hoe het precies in elkaar steekt, kunnen we wellicht wat aan die hoge woonlasten gaan doen'', zei Klitsjko eerder vandaag in een raadsvergadering.

De kosten van de stadsverwarming bestaan voor 80 procent uit wat er voor het aardgas betaald moet worden. Het is volgens Klitsjko nu volstrekt onduidelijk hoeveel het staatsbedrijf Naftogaz voor geïmporteerd gas betaalt, hoe groot het aandeel is van in eigen land gewonnen gas en wat daarvan dan weer de prijs is. Hij kondigde aan een brief naar het kabinet te sturen om daar duidelijkheid over te krijgen.

Tot voor kort nam de overheid bijna de helft van de werkelijke kosten van aardgas voor haar rekening, maar op aandringen van het IMF is die subsidie in een paar forse stappen verlaagd. Inmiddels behoort de subsidie helemaal tot het verleden. De overheid stelt nu voor het hele land een uniforme gasprijs vast, maar de stadsverwarmingsbedrijven kunnen naar eigen goeddunken weer hun prijzen vaststellen. Dat heeft in het land inmiddels tot forse verschillen geleid.

De roep om herinvoering van de overheidssubsidie op aardgas klinkt steeds luider. Onder meer de Moederlandpartij en de Radicale Partij zijn daar voorstander van.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: