maandag 11 juli 2016

Hrojsman scoort beter dan zijn voorganger

Het half april aangetreden kabinet van premier Volodimir Hrojsman heeft aanzienlijk meer vertrouwen bij de bevolking dan dat van zijn voorganger Arseni Jatsenjoek. Toch is het ongenoegen over de prestaties van de regering nog altijd groot, zo blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Rating in opdracht van het International Republican Institute (IRI). Liefst 71 procent van de Oekraïners vindt dat het met hun land nog altijd de verkeerde kant op gaat.

Het misnoegen was in juni 59 procent (met 20 procent tevreden), terwijl dat in februari nog 89 procent was (7 procent). ''Het lukt Hrojsman kennelijk beter om de mensen er van te overtuigen dat vooruitgang wordt geboekt bij het hervormen'', zegt Stephen Nix, directeur Eurasia van IRI.

Ook het parlement komt er iets beter af in deze peiling. In februari was 59 procent ontevreden over het werk van het parlement, nu is dat gedaald naar 46 procent.

Nog altijd vindt 39 procent van de Oekraïners dat corruptie het grootste probleem is in hun land, terwijl 24 procent vindt dat corruptiebestrijding de belangrijkste opgaaf voor de regering dient te zijn. Van de ondervraagden gaf 53 procent te kennen dat zij de enorme omvang van de corruptie heeft vernomen via de media, terwijl 32 procent er zelf, of via familie en vrienden mee te maken heeft gehad.

Het meeste vertrouwen blijken de Oekraïners te hebben in Nadia Savtsjenko, parlementslid voor de Moederlandpartij. Van de ondervraagden vindt 45 procent haar goed, tegen 34 procent die dat niet zo ziet. Hrojsman ligt ver achter op de helikopterpiloot die bijna twee jaar in een Russische gevangenis door bracht. De premier krijgt de steun van 24 procent, terwijl 63 procent niets van hem moet hebben. Daarmee ligt hij nog weer ruim voor op president Petro Porosjenko die slechts 19 procent achter zich krijgt en 71 procent die tegen hem is.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: