donderdag 21 juli 2016

'Bureaucratie rond het huwelijk gaat verdwijnen'

Er moet een einde komen aan de bureaucratie rond het huwelijk. Trouwen moet eenvoudiger, sneller worden. Er komt daarom volgens minister Pavlo Petrenko van Justitie een proef waarbij het mogelijk wordt om alle benodigde formaliteiten voor een huwelijksvoltrekking in één dag af te werken. Het pilotproject strekt zich uit over zes steden: Kiev, Odessa, Lviv, Cherson, Marioepol en Severodonetsk.

''We willen af van die bureaucratie met z'n rijen en andere overblijfselen van de Sovjet-Unie, met name de wachttijd van dertig dagen willen we kwijt'', aldus Petrenko op een persconferentie. De keus voor Marioepol (provincie Donetsk) en Severodonetsk (Loehansk) is volgens hem ingegeven omdat inwoners van de bezette gebieden daar van kunnen profiteren, maar ook de soldaten langs de frontlijn. Binnen een dag kunnen ze trouwen. De stad Cherson is weer uitgekozen om inwoners van de door Rusland geannexeerde Krim te kunnen bedienen. Kiev, Lviv en Odessa doen mee omdat hier veel toeristen komen.

Wie wil trouwen, hoeft in de zes steden niet langer meerdere keren langs bij het Kantoor van de Burgerlijke Stand. Het is de bedoeling dat deze overheidsinstantie op termijn wordt opgeheven. De huwelijksregistratie komt volledig in handen van de gemeente. Het pilotproject moet uitwijzen of zij deze taak goed oppakken.

Minister Petrenko kondigde ook een vereenvoudigde procedure aan voor echtscheidingen als beide echtgenoten het eens zijn dat ze willen scheiden en er geen meningsverschil is over kinderen of eigendommen. Is van dat laatste wel sprake, dan blijft een bedenktijd gehandhaafd. ''Het gezin is de hoeksteen van onze samenleving. Als een huwelijk nog te redden valt, dan moeten we ze die kans bieden'', aldus Petrenko.

Wie nu wil scheiden, moet daarvoor meerdere keren naar het Kantoor van de Burgerlijke Stand. Eerst om een aanvraag in te dienen, na dertig dagen om de aanvraag nog eens te bevestigen en vervolgens om de scheidingspapieren in ontvangst te nemen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: