donderdag 21 juli 2016

Amnesty en HRW: onnodige detentie en zelfs martelingen aan beide kanten

Mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International beschuldigen in een gezamenlijk rapport zowel de pro-Russische rebellen als de Oekraïense autoriteiten van ongeoorloofde detentie en zelfs marteling van gevangenen. Het 56 pagina's tellende rapport 'You don't exist: arbitrary detentions, enforced dissapearances and torture in Eastern Ukraine' is gebaseerd op gesprekken met veertig slachtoffers van misbruik, met hun gezinsleden, getuigen, hun advocaten en andere informatiebronnen.

Human Rights Watch en Amnesty komen met negen goed onderbouwde gevallen van het onnodig lang gevangen houden van burgers door de Oekraïense autoriteiten. Ook worden negen gevallen genoemd waarbij de pro-Russische rebellen hetzelfde hebben gedaan in 2015 en de eerste helft van dit jaar. Burgers zijn van de straat geplukt, geslagen en vernederd, zonder contact met familie of met een advocaat.

Beide mensenrechtenorganisaties roepen zowel de separatisten als de Oekraïense autoroteiten op om een einde te maken aan de illegale praktijken en om onderzoek te doen naar verdwijningen, discutabele detentie, het slecht behandelen van gevangenen en zelfs martelen. Van de Oekraïense autoriteiten verwachten ze 'zero tolerance' als het gaat om martelingen door het leger of de veiligheidsdiensten.
Het volledige rapport is hier te lezen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: