maandag 11 juli 2016

'Amberwinning even groot als defensiebudget'

In de illegale winning van amber gaat volgens procureur-generaal Joeri Loetsenko ieder jaar even veel geld om als er door de overheid wordt uitgegeven aan het leger. Hij zegt dit in een interview met tv-zender TSN. Er zijn grote amberreserves in de regio's Volin, Zjitomir en Rivne. ''Daarom nemen we het illegaal winnen van amber uiterst serieus.'' Het gaat niet overigens niet alleen om geld, want de illegale winning gaat uiterst ruig te werk en ruïneert het milieu.

In Rivne werd vorige week al hard ingegrepen met de operatie Boersjtin (Amber), waarbij een derde van de verantwoordelijken werd opgepakt. Onder hen de op één na belangrijkste man van het Openbaar Ministerie in deze provincie. De baas van het OM daar is ontslagen en er wordt nu gezocht naar iemand 'van buiten'.

Het legaal winnen van amber bestaat nog maar een jaar. Sinds mei 2015 geeft de overheid vergunningen uit. Tot dat moment was het winnen van barnsteen niet aan regels gebonden, terwijl het dus wel een bijzonder lucratieve bezigheid is.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: