vrijdag 3 juni 2016

Porosjenko: 'Zonder politiemissie geen verkiezingen'

Zonder een gewapende politiemissie onder de vlag van de OVSE kunnen in de Donbas geen lokale verkiezingen worden gehouden, aldus president Petro Porosjenko vanmiddag tijdens een persconferentie. De separatisten kunnen hun plan voor het houden van verkiezingen weliswaar doorzetten, maar dan hoeven ze er niet op te rekenen dat de internationale wereld de uitslag daarvan erkent, aldus Porosjenko.

In Minsk werd de afspraak gemaakt dat eerst het oorlogsgeweld moet stoppen, dat verkiezingen volgens de Oekraïense wet worden gehouden en iedereen in vrijheid kan deelnemen aan die verkiezingen. Voor de Oekraïense regering staat echter vast dat eerlijke verkiezingen alleen mogelijk zijn als de OVSE de middelen krijgt om dat te garanderen - en dat houdt volgens Porosjenko een gewapende politiemissie in, en de garantie van de separatisten dat iedereen passief en actief stemrecht heeft.

De kans op zo'n politiemissie wordt echter met de dag kleiner. Er kwamen al berichten naar buiten dat Oekraïne en Rusland van mening verschillen over de omvang en de bevoegdheden van een eventuele politiemissie, terwijl minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken vandaag te kennen gaf dat er wat hem betreft geen politiemissie naar de Donbas gaat.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: