donderdag 2 juni 2016

Nieuwkomers moeten OM van corruptie ontdoen

Met de benoeming van vijf nieuwe mensen van buitenaf bij het door corruptie geplaagde Openbaar Ministerie kan de pas aangetreden procureur-generaal Joeri Loetsenko voor een doorbraak zorgen, aldus politiek analist Oleksandr Palij.

Eén van de nieuwkomers is het parlementslid Dmitro Storozjoek (31) die nu geldt als Loetsenko's eerste plaatsvervanger. Petro Sjkoetjak is een oorlogsveteraan; hij heeft gevochten in het oosten van het land. Het is zijn taak om corrupte aanklagers uit het Openbaar Ministerie te verwijderen.

Bohdan Vitvitski (67) is een Amerikaan met Oekraïense wortels. In de Verenigde Staten was hij als plaatsvervangend federale aanklager belast met het bestrijden van de economische misdaad, en tot voor kort juridisch adviseur van de Amerikaanse ambassade in Kiev. Vitvitski was voorgedragen als directeur van het Anti-Corruptie Bureau, maar viel af omdat hij ouder is dan 65.

Valentina Telitsjenko (69) is eveneens nieuw bij het OM. Als advocaat kwam ze op voor Miroslava Gongadze (weduwe van een vermoorde journalist, de politici Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko, en verdedigde de belangen van Nadia Savtsjenko bij het Europese Hof voor de Mensenrechten.

Tenslotte Jevhen Jenin (35). Hij werkte bij de staatsveiligheidsdienst SBOe en was tot voor kort adviseur van de Oekraïense ambassade in Italië.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: