maandag 20 juni 2016

'Later met pensioen uiteindelijk onontkoombaar'

Er valt uiteindelijk niet te ontkomen aan verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Dat zegt minister Andrii Reva van Sociale Zaken in een interview met de nieuwssite RBK. Het staatspensioenfonds heeft namelijk te maken met grote tekorten en die zijn op de langere termijn alleen op te lossen door de pensioenleeftijd te verhogen. De meeste Oekraïners gaan nu op hun 60e met pensioen.

''We proberen nu in het buitenland geld te lenen om onze pensioenen te kunnen uitbetalen. Maar stel je voor: we gaan naar Duitsland, waar we bondskanselier Angela Merkel doodleuk vertellen dat we geld tekort komen voor onze pensioenen. De Duitsers gaan zelf pas op hun 67e met pensioen, dus wat zal ze daarvan denken", luidt de retorische vraag van Reva.

De minister wijst er in dit verband op dat ook in de buurlanden Wit-Rusland en Moldavië de pensioengerechtigde leeftijd onlangs al is opgetrokken omdat vroegpensioenering onbetaalbaar bleek te zijn. Reva zegt in het interview dat zijn ministerie inmiddels bekijkt of een latere pensioendatum voor bepaalde groepen werknemers kan worden ingevoerd als eerste stap naar een latere pensionering voor alle Oekraïners.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: