zaterdag 18 juni 2016

Klimkin: visumplicht EU eind dit jaar van tafel

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken gaat er nu vanuit dat de afschaffing van de visumplicht eind dit jaar een feit zal zijn. Hij zei dit gisteren op een rondetafelbijeenkomst in Kiev. Volgens de minister moet de Europese Unie van elk land afzonderlijk bezien wat nodig is om de visumplicht af te schaffen. ''En dan niet in de politieke context, maar op basis van wat er door het betreffende land allemaal is gedaan om dit besluit mogelijk te maken'', aldus Klimkin.

Aanvankelijk werd verondersteld dat de Europese Unie rond deze tijd zou besluiten om de visumplicht van tafel te halen voor Oekraïne, ook al omdat van EU-zijde werd geconstateerd dat het land aan alle verplichtingen had voldaan om dat voor elkaar te krijgen. De grote vluchtelingenstroom waarmee Europa in de afgelopen maanden werd geconfronteerd heeft echter roet in het eten gegooid.

Terwijl al een noodremconstructie werd voorzien om bij een al te grote toestroom de visumplicht tijdelijk weer in te voeren, eisen diverse EU-lidstaten nu dat er meer garanties komen om dit ook daadwerkelijk kan gebeuren. De onderhandelingen daarover moeten nog beginnen, zodat onduidelijk is wanneer de visumplicht voor Oekraïne daadwerkelijk wordt geschrapt. Het is de ''politieke context'' waar Klimkin het gisteren over had.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: