donderdag 16 juni 2016

Bellingcat vindt nieuw bewijs Russische interventie


De internationale onderzoeksgroep Bellingcat zegt nieuwe bewijzen te hebben gevonden dat het Russische leger in de zomer van 2014 Oost-Oekraïne binnen is getrokken. ''Google Earth heeft onlangs de satellietbeelden van de grensstreek vernieuwd. Die zijn nu van 26 augustus 2014 en laten zien dat er Russische militaire voertuigen en artillerie aan de Oekraïense kant van de grens staan, maar ook dat er nieuwe sporen zijn van de route die ze hebben afgelegd'', aldus Bellingcat.

De satellietbeelden dateren uit een periode dat sprake was van een grote toename van militaire activiteit aan de Russische kant van de grens. Ze komen overeen met berichten dat er Russische soldaten zijn gesignaleerd in een dorp op ruim tien kilometer van de plek waar de voertuigen de grens over zijn gestoken.

''Een satellietfoto toont voertuigen aan de grens op de positie 47.608336, 38.350813, in de buurt van de Oekraïense dorpen Koematsjove en Oeljanivske. De sporen vanuit Rusland naar Oekraïne, hier aangegeven met een oranje lijn, waren nog niet te zien op een satellietfoto van 23 augustus 2014 op Digital Globe. Dat geeft aan dat de sporen zijn gevormd tussen 23 augustus 's middags en 26 augustus.''

Het persagentschap Reuters meldde op 26 augustus 2014 dat tientallen ''zwaarbewapende mannen zonder herkenningstekens maar met een Russisch accent sprekend'' zijn gezien in een dorp op 14 kilometer ten noordwesten van het door Bellingcat ontdekte oversteekpunt. De mannen hadden witte banden om hun armen en benen gebonden, ze hadden legerrantsoenen bij zich en de herkenningstekens op hun militaire voertuigen waren overgeschilderd met witte cirkels. Soldaten met witte banden en tanks met overgeschilderde herkenningstekens zijn vaker waargenomen bij Russische militaire interventies.

Bronnen: Censor.net, Google Earth

Geen opmerkingen: