donderdag 2 juni 2016

Afschaffen visum Georgië in ijskast - en Oekraïne?

De Europese Unie heeft gisteren besloten de afschaffing van de visumplicht voor Georgië voorlopig in de ijskast te zetten omdat de tijd er door de grote toestroom van vluchtelingen naar Europa niet rijp voor is. Oekraïne, Turkije en Kosovo staat hetzelfde te wachten volgens het persagentschap Reuters dat zich baseert op bronnen bij de Europese Unie. 

Het besluit over het afschaffen van het verplichte visum voor Georgië had gisteren genomen moeten worden in Brussel, maar onder meer Duitsland en Frankrijk bleken daar op tegen. ''We zijn nog altijd van plan om de visumplicht af te schaffen, maar we zijn tegelijkertijd voorzichtiger geworden'', verklaarde een diplomaat van een land dat zich tegen een positief besluit op dit moment verklaarde.

En: ''Het afschaffen van de visumplicht is altijd een beloning, een wortel die het paard voor wordt gehouden. De criteria waarop het besluit wordt genomen, zijn nooit echt duidelijk.'' Dat geldt zeker ten aanzien van Turkije dat een beloning verwacht voor het opvangen van grote aantallen vluchtelingen.

Duitsland heeft aarzelingen ten aanzien van Georgië, omdat het te maken heeft met misdaadbendes uit dit land. Kosovo blijft een moeilijk punt, omdat Rusland dit land nog altijd tot de eigen invloedssfeer rekent. Dat geldt natuurlijk ook voor Oekraïne, terwijl dit land bovendien met de corruptie worstelt.

Georgië komt wellicht volgende week terug op de agenda, in de aanloop naar de discussie over Oekraïne. Dinsdag 14 juni komen technische kwesties aan de orde die verbonden zijn met de afschaffing van de visumplicht voor Oekraïne.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: