zondag 15 mei 2016

Russen reageren furieus op Oekraïense overwinning

De winst van Oekraïne op het Songfestival is olie op het vuur in de gespannen relatie met Rusland. Veel Russen zijn furieus over de uitslag. De Oekraïense Jamala kreeg 43 punten meer dan de Russische Sergei Lazarev. Die eindigde op de derde plaats, achter Australië. Rusland kreeg wel de meeste stemmen via televoting. Maar dat was niet genoeg om Oekraïne voorbij te gaan, dat al veel meer punten van de vakjury's had gekregen.

"In een talkshow op de Russische televisie was het oordeel van het publiek dat de vakjury's politieke motieven hadden om punten aan Oekraïne te geven", zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid. Er is ook wantrouwen naar de organisatie van het Songfestival, de European Broadcasting Union (EBU).

De Russische zender Russia Today citeert een anonieme bron bij de EBU. Die zou tegen de Britse Mirror hebben gezegd dat de Europese organisatie er alles aan zou doen om andere favorieten te laten winnen, omdat een Russische overwinning slecht zou vallen. Een presentator op de Russische staatstelevisie stelde dat de organisatie de uitslag met de nieuwe regels voor het stemmen "naar believen kan aanpassen".

In Oekraïne zijn de reacties op de winst van Jamala overweldigend. "Twitter is geëxplodeerd", zegt Godfroid. Een van de triomfkreten komt van president Porosjenko: "JA! Ongelooflijk optreden en overwinning! Heel Oekraïne is je dankbaar, Jamala!" De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin stelde "dat de waarheid altijd wint. En vergeet niet dat de Krim bij Oekraïne hoort".

Een vertegenwoordiger van de Krim-Tataren noemt de winst zelfs "een belangrijke stap naar het herwinnen van de vrijheid op de Russische bezetter".

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: