maandag 16 mei 2016

Premier: 'Over twee, drie jaar betere wegen'

Premier Volodimir Hrojsman belooft de Oekraïners dat ze over twee, drie jaar betere wegen krijgen. ''We moeten de wegenbouwsector van de grond af aan opbouwen. Dat lukt niet in een dag, een week of een jaar, maar het gaat ons over enkele jaren wel degelijk lukken'', zei de premier afgelopen zaterdag bij de viering van de Dag van Europa in Vinnitsja.

Volgens Hrojsman komt er een nieuw Wegenfonds waarin het kabinet geregeld geld wil storten voor verbetering van het wegennet. In september wordt een plan hiervoor aan het parlement voorgelegd. De verantwoordelijkheid voor rijkswegen wordt in het nieuwe voorstel neergelegd bij de besturen van de provincies. Door de bestuurlijke decentralisatie hebben die nu het budget om de wegen te kunnen onderhouden. De premier beloofde dat dit budget niet wordt verlaagd.

Hij noemde de verbetering van het vaak abominabele wegennet één van de prioriteiten van zijn pas aangetreden kabinet, maar ook de aanleg van nieuwe wegen. ''Daarvoor is veel infrastructuur nodig en dat levert banen op.'' Hrojsman riep de Oekraïners, in het bijzonder journalisten, op omaan de bel te trekken als wegreparaties slecht worden uitgevoerd. Door corruptie is door de jaren heen veel geld verdwenen dat eigenlijk gebruikt had moeten worden voor (goed) wegonderhoud.

Eind maart wees het parlement nog een voorstel voor het opzetten van een Wegenfonds af. Dit voorstel ging er vanuit dat (een deel van) de accijnzen op de import van brandstoffen naar het fonds gaat. Inmiddels is een nieuwe versie van het voorstel in de maak. Verwacht wordt dat dit jaar al 40 miljard hrivna (1,4 miljard euro) naar het Wegenfonds gaat, waarvan 26 miljard hrivna (899 miljoen euro) aan de snelwegen wordt besteed en de rest van het geld aan regionale wegen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: