dinsdag 9 februari 2016

Volksfront probeert het vege lijf te redden

Het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek heeft de andere coalitiepartijen opgeroepen om de verantwoordelijkheid voor het kabinet niet alleen bij de premier neer te leggen. ''Dit kabinet, dat op zich heeft genomen om het land te verdedigen tegen de Russische agressie en om noodzakelijke hervormingen door te voeren, is tenslotte gevormd door de partijen van president Porosjenko en premier Jatsenjoek, samen met nog drie partijen.''

Afgelopen week, na de commotie rond het aftreden van minister Aivaras Abromavicius, besloot het kabinet eendracht tot een actieplan. ''Om zonder enige politieke druk van buitenaf verder te kunnen werken'', aldus het Volksfront in een vanmorgen uitgegeven verklaring die bedoeld lijkt om te redden wat er nog te redden valt. Het Volksfront is volstrekt uit de kiezersgunst geraakt en zit dus niet te wachten op de val van het kabinet, gevolgd door nieuwe parlementsverkiezingen.

De partij hoopt dat de vier overgebleven coalitiepartijen de vorige week door het kabinet getoonde daadkracht steunen. Die kans is niet erg groot meer, want fractievoorzitter Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko constateerde gisteren al dat de coalitie door weggelopen parlementsleden niet meer over een meerderheid beschikt.

Elf parlementariërs zijn recent uit de fractie van het Blok-Porosjenko gestapt. Pogingen om de Radicale Partij terug te krijgen in de coalitie, zoals in de eerste negen maanden van het kabinet-Jatsenjoek het geval was, leden gisteren schipbreuk.

Bron: 24Today.net


Geen opmerkingen: