dinsdag 9 februari 2016

'Uitkering stimuleert energiegebruik armsten'

De Oekraïners zijn massaal begonnen met het bezuinigen op hun energiegebruik, nadat de overheidssubsidies op gas en elektra voor de huishoudens afgelopen jaar stapsgewijs zijn afgeschaft. Daar staat tegenover dat de armste huishoudens evenveel energie zijn blijven gebruiken omdat zij een tegemoetkoming in de gestegen kosten ontvangen.

Volgens energiedeskundige Svjatoslav Pavljoek gebruiken mensen met een sociale uitkering tweemaal zoveel gas en stroom als de mensen die geen uitkering ontvangen. De overheid besteedde afgelopen jaar 25,3 miljard hrivna (87 miljoen euro) aan uitkeringen om de woonlasten voor de armste huishoudens betaalbaar te houden.

Er was in 2015 342 miljoen hrivna (1,7 miljoen euro) aan subsidie beschikbaar voor maatregelen om energie te besparen, maar daarvan is maar de helft uitgegeven. Het restant is weliswaar doorgeschoven naar dit jaar, maar volgens Pavljoek was het veel beter geweest om zowel de energiebesparingssubsidie als de 25,3 miljard hrivna als tegemoetkoming voor de gestegen woonlasten te besteden aan het isoleren van wooncomplexen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: