vrijdag 5 februari 2016

'Snel duidelijkheid over toekomst kabinet'

Het kabinet van premier Arseni Jatsenjoek ondergaat op korte termijn een aantal personele wijzigingen, waarbij de hervormingsgezinde ministers op hun post moeten blijven. Jatsenjoek heeft van president Petro Porosjenko opdracht gekregen om op dinsdag 16 februari, dus over anderhalve week, verslag uit te brengen aan het parlement. Dat heeft presidentieel adviseur Oleh Medvedjev gezegd in een interview met tv-zender Kanal 5.

Intussen heeft Zelfredzaamheid minister Oleksej Pavlenko van Landbouw uit de partij gezet omdat hij zijn ontslagaanvraag heeft ingetrokken. Pavlenko deed dat naar aanleiding van een spoedzitting van het kabinet waarin nieuwe afspraken zijn gemaakt waarin hij zich wel kan vinden. De minister was toch al niet blij met de opdracht van zijn partijbestuur om ontslag te nemen. Zelfredzaamheid wil dat het voltallige kabinet aftreedt.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) reageert verontrust op de hele gang van zaken, met name het vertrek van minister Aivaras Abromavicius van Economische Ontwikkeling en Handel. Volgens directeur Christine Lagarde heeft hij veel goed werk verricht in de afgelopen veertien maanden. ''Hij heeft gedaan wat hij kon. Maar er valt nog veel werk te verzetten'', zegt Lagarde.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: