woensdag 3 februari 2016

Porosjenko wil dat Abromavicius aanblijft

President Petro Porosjenko vindt dat Aivaras Abromavicius moet aanblijven als minister van Economische Ontwikkeling en Handel. Porosjenko had vandaag een ontmoeting met Abromavicius en zegde hem zijn voortdurende steun toe als hij toch in functie blijft. ''Hij heeft me toegezegd dat hij er over na wil denken'', meldt de president op zijn Facebookpagina. ''Aivaras heeft me verzekerd dat hij tijdens zijn ministerschap alle steun van mij heeft gehad.''

Abromavicius maakte vanmorgen bekend dat hij zijn ontslag heeft ingediend bij het parlement omdat hij zich belaagd voelt door de vicefractievoorzitter van het Blok-Porosjenko, Ihor Kononenko. Die zou getracht hebben om iemand uit eigen kring benoemd te krijgen als onderminister en om greep te krijgen op enkele grote staatsbedrijven.

Inmiddels heeft het anticorruptiebureau NABOe een strafrechtelijk onderzoek in gang gezet tegen Kononenko. In dit onderzoek wordt minister Abromavicus als getuige gehoord, zodat hij zijn beschuldigingen aan het adres van Kononenko kan onderbouwen. Kononenko heeft als reactie op het onderzoek van NABOe te kennen gegeven dat hij bereid is zijn parlementszetel op te geven als Ambromavicius' aantijgingen bewezen worden geacht.

Abromoavicius kan intussen rekenen op de steun van de parlementsleden van het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek. Die toonde zich tijdens het wekelijkse kabinetsberaad strijdlustig. ''We blijven doorgaan met waar we mee bezig waren, het doorvoeren van hervormingen, en wij staan voor onze ministersploeg'', zei de premier.

''Als er mensen zijn die willen dat we weggaan, dan moeten ze maar 150 handtekeningen bij elkaar zien te krijgen om een motie van wantrouwen in te dienen. Dan moeten ze maar zien dat ze een meerderheid daarvoor krijgen en zelf de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de gang van zaken'', herhaalde Jatsenjoek wat hij al enkele malen eerder heeft gezegd. ''Als anderen denken het beter te kunnen, dan moeten ze dat maar laten zien.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, Unian, Censor.net

Geen opmerkingen: