donderdag 4 februari 2016

Hrojsman: 'Dit is een serieuze politieke crisis'

Parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman spreekt van ''een serieuze politieke crisis'' die is veroorzaakt door de ontslagaanvraag van minister Aivaras Abromavicius van Economische Ontwikkeling en Handel. Hij vindt dat de politieke partijen en president Petro Porosjenko alles op alles moeten zetten om te redden wat er nog te redden valt.

Het is de bedoeling dat het parlement vandaag stemt over het ontslag van Abromavicius, maar ook ook over het vertrek van landbouwminister Oleksej Pavlenko van Zelfredzaamheid die door zijn partij is gedwongen zijn ontslagaanvraag bij het parlement in te dienen. Inmiddels hebben ook de twee onderministers en de handelsvertegenwoordiger op het ministerie van Economische Ontwikkeling en Handel hun ontslag aangeboden.

Porosjenko gaf gisteren aan dat hij Abromavicius heeft gevraagd om terug te komen op zijn beslissing om af te treden. Die zou dat in beraad hebben genomen. Mocht Abromavicius minister blijven, dan lijkt dat het einde in te luiden voor parlementslid Ihor Kononenko van het Blok-Porosjenko die geprobeerd zou hebben om Abromavicius een van zijn eigen mensen op te dringen als onderminister. Het anti-corruptiebureau NABOe is inmiddels begonnen aan een strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van Kononenko.

De presidentiële vertegenwoordiger van de president in het kabinet heeft vanmorgen verklaard dat de door Abromavicius uitgezette hervormingskoers wordt gehandhaafd. Oleksander Daniljoek zou dat gisteren ook aan internationale financiële instituten als het IMF en de Wereldbank hebben gezegd. Er is in het buitenland verontrust gereageerd op het signaal dat Abromavicius met zijn ontslag heeft gegeven dat de aanpak van de corruptiebestrijding in Oekraïne verzandt in politieke onwil.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: