woensdag 3 februari 2016

Kritiek op inactieve houding OVSE bij Zajtseve

In de afgelopen vijf dagen is bij hevige beschietingen door pro-Russische rebellen op het Oekraïense leger bij het dorp Zajtseve een soldaat gedood en raakten vier soldaten gewond. Oekraïne verwijt de waarnemers van de OVSE dat zij niets hebben gedaan om het gebruik van zware wapens door de rebellen te stoppen. Er zou met 120 millimeter mortieren en 122 millimeter houwitsers op de militairen zijn geschoten.

Deze wapens horen op ruime afstand van de frontlijn te staan, volgens een afspraak die hierover in Minsk is gemaakt. Volgens het Oekraïense leger werden soms tussen de vijftig en zestig mortieren en granaten achtereen afgevuurd. Daarbij vielen niet alleen een dode en gewonden, maar het leger is ook het nodige materieel kwijtgeraakt. ''Onze soldaten houden de moed er in, de situatie is beheersbaar. Maar ze mogen nog steeds niet terugschieten van hun meerderen'', meldt hoofdredacteur Joeri Boetoesov van de nieuwssite Censor.net.

In een reactie op het verwijt dat de waarnemers OVSE niets doen tegen de herhaalde overtredingen van de in Minsk gemaakte afspraken, zei plaatsvervangend chef van de waarnemersmissie Alexander Hug in een interview met tv-zender 112 Oekraïne dat er wel degelijk melding van wordt gemaakt.

Bronnen: Censor.net, Unian

Geen opmerkingen: