zaterdag 6 februari 2016

Koetsjma wil eerst ministers laten onderhandelen

Oud-president Leonid Koetsjma vindt dat de Contactgroep voor Oost-Oekraïne pas weer bijeen moet komen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk als de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk bijeen zijn geweest. De Oekraïense hoofdonderhandelaar ziet er geen heil in om eerder te gaan onderhandelen,

De pro-Russische rebellen houden zich niet houden aan de afspraak om met schieten te stoppen en er ook verder geen schot zit in het nakomen van de afspraken van Minsk 2. Het oorlogsgeweld is de laatste dagen zelfs terug op het 'oude' niveau. Daarom zou Koetsjma uitstel hebben gepleit bij de belangrijkste onderhandelaar van de OVSE, Martin Sajdik.

Koetsjma zegt geen enkele moeite te hebben met de lokale verkiezingen die de separatisten in Donetsk en Loehansk op eigen houtje in april willen houden. ''De internationale wereld zal de uitslag van die verkiezingen nooit erkennen, dus laat ze hun gang maar gaan'', zegt hij in een interview met het persbureau Interfax.

Volgens minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken kan een overleg van de ministers volgens het Normandische format volgende week zaterdag plaats hebben. Niet in Parijs, zoals eerder meegedeeld, maar in München. Daar wordt van vrijdag tot en met zondag de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie gehouden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: