dinsdag 9 februari 2016

Jaresko: 'IMF schort hulp op om kabinetscrisis'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt vanwege de onzekere politieke situatie in Oekraïne voorlopig niet over de brug met 1,7 miljard dollar (1,5 miljard euro) aan financiële steun. Minister Natalie Jaresko van Financiën heeft dat gisteren gezegd in een talkshow van televisiezonder ICTV. De kans is groot dat het kabinet valt.

Het IMF wacht af wat een volgende regering doet met de economische hervormingen: blijft de huidige koers gehandhaafd, of worden bijvoorbeeld de energiesubsidies weer ingevoerd om kiezers te winnen. Jaresko meent dat het het IMF niet uitmaakt welk kabinet er zit. ''Maar ze willen wel weten met wie ze te maken krijgen en of een volgend kabinet de afspraken nakomt op basis waarvan het IMF eerder al 6,7 miljard dollar heeft overgemaakt.''

Algemeen directeur Christine Lagarde van het IMF zei vorige week dat het plotselinge vertrek van minister Aivaras Abromavicius van Economische Ontwikkeling en Handel voor ''bezorgdheid'' heeft gezorgd, maar ze had het niet over het afbreken of opschorten van de financiële steun aan Oekraïne. Het IMF was gisteren niet bereikbaar voor een reactie op de woorden van Jaresko.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: