dinsdag 9 februari 2016

Gezocht met spoed: een nieuwe premier

President Petro Porosjenko is volgens Oekrajinska Pravda driftig op zoek naar een nieuwe premier. Zo gauw hij die gevonden heeft, zal hij Arseni Jatsenjoek aan de dijk zetten. De doorgaans goed geïnformeerde nieuwssite baseert zich op informatie uit het Blok-Porosjenko. ''Het is niet meer de vraag of hij Jatsenjoek ontslaat'', zegt een bron dichtbij de president.

Als mogelijke opvolgers van Jatsenjoek doen de namen de ronde van parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman, diens voorganger en huidige secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad Oleksandr Toertsjinov (die in 2014 gedurende enkele maanden interim-president was) en zelfs van Micheil Saakasjvili, de voormalige Georgische president en huidige gouverneur van Odessa. Er zou nog een vierde kandidaat zijn, waarvan de naam nog angstvallig geheim wordt gehouden.

Afgelopen oktober wees een opiniepeiling van het bureau Rating uit dat 60 procent van de Oekraïners genoeg heeft van Jatsenjoek als premier. Intussen is dat 70 procent geworden. Jatsenjoek's partij Volksfront, in oktober 2014 de een na grootste bij de parlementsverkiezingen, zou volgens de peilingen niet eens meer de kiesdrempel halen. Grootste kritiekpunten zijn de verhoging van de energieprijzen met liefst 40 procent en het ontbreken van successen bij de corruptiebestrijding.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: