woensdag 3 februari 2016

Geschokte reacties op vertrek Abromavicius

De Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt reageert geschokt op de ontslagaanvraag van minister Aivaras Abromavicius van Economische Ontwikkeling en Handel. Hij noemt Abromavicius ''één van de grootste voorvechters van hervormingen, iemand die gelooft in een betere toekomst''.

Pyatt liet maandag nog weten dat hij geluiden opvangt dat de Oekraïense politici het tijd vinden om de technocratische ministers te vervangen door ministers met een politieke insteek. ''Ik meen dat dit een enorme vergissing is. Het geeft Moskou weer alle gelegenheid om aan te tonen dat Oekraïne in feite een mislukte staat is.''

Analist Timothy Ash van financieel dienstverlener Nomura International, iemand met een grote kennis van de situatie in Oekraïne, betreurt ook het aftreden van Abromavicius. Hij vreest dat nog meer hervormers in het kabinet-Jatsenjoek gaan afhaken ''vanwege de voortdurende druk en frustraties'' omdat het parlement maar niet vooruit te bewegen valt. Ash wijst daarbij op de moeizame manier waarop eind december op het nippertje zowel de begroting voor 2016 als de belastinghervorming door het parlement zijn aangenomen.

Volgens de analist moeten president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek wel weer op de proppen komen met een zwaargewicht als opvolger van Abromavicius als zij hun geloofwaardigheid in het buitenland niet verliezen.

Bronnen: Unian, Kyiv Post

Geen opmerkingen: