maandag 8 februari 2016

Coalitie probeert uitweg te vinden bij kabinetscrisis

Er wordt koortsachtig overleg gevoerd om de kabinetscrisis het hoofd te bieden. Ook vanavond komen de fractievoorzitters bijeen met parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman en premier Arseni Jatsenjoek. Eerder vandaag werd al bekend dat de Radicale Partij toch niet toetreedt tot de regeringscoalitie.

Vicefractievoorzitter Serhej Soboljev van de Moederlandpartij zei vanavond voorafgaand aan het crisisoverleg dat zijn partij in de coalitie blijft. In de afgelopen weken gaf de Moederlandpartij juist te kennen dat er vervroegde verkiezingen moeten komen. In feite staat alleen Jatsenjoek's eigen partij Volksfront nog achter de premier, de andere drie partijen willen van hem af omdat hij nauwelijks nog aanhangers in het land heeft.

Al heeft fractievoorzitter Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko wel een voorbehoud: hij zou wel graag een andere premier willen, maar ziet nu geen andere keus weggelegd. Ernstiger nog, volgens Loetsenko kan de coalitie niet eens meer rekenen op minstens 226 stemmen (van de 450) om belangrijke hervormingsbesluiten te nemen.

Het Blok-Porosjenko heeft zo z'n eigen problemen. Van de 135 parlementsleden zijn er in de afgelopen dagen 11 uit de fractie gestapt omdat ze niet langer willen samenwerken met Oleg Kononenko die door minister Aivaras Abromavicius van corruptie is beschuldigd. Kononenko is weliswaar (tijdelijk) geen vicefractievoorzitter meer, maar hij heeft zijn parlementszetel behouden. Voor president Petro Porosjenko is de kwestie extra pijnlijk, omdat Kononenko een zakenpartner van hem is. Ook met een afgeslankte fractie is het Blok-Porosjenko overigens nog steeds de grootste.
Yegor Firsov,

More:
http://tass.ru/en/world/855254

Volgens Soboljev is een bijzondere situatie ontstaan, aangezet door het vertrek Ambromavicius (Economische Ontwikkeling en Handel) en het terugtrekken van minister Serhej Pavlenko (Landbouw) door diens eigen partij Zelfredzaamheid. Pavlenko heeft inmiddels zijn ontslagaanvraag ingetrokken, evenals nog drie andere ministers. ''Het kabinet toont nu ineens daadkracht, maar dat had natuurlijk eerder al zo moeten zijn'', meent Soboljev.

Bronnen: Censor.net, 112 Oekraine, 24Today.net

Geen opmerkingen: