vrijdag 13 november 2015

'Zware wapens terug als dit zo door blijft gaan'

Oekraïne overweegt zware wapens terug te brengen naar de frontlijn als de situatie daar verder verslechtert. Dat heeft secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad vanmorgen gezegd tegen verslaggevers. ''We hebben onze internationale partners daarover inmiddels geinformeerd'', aldus Toertsjinov.

Hij maakte deze opmerking naar aanleiding van de dood van een Oekraïense soldaat. Gisteren raakten ook drie soldaten gewond bij aanvallen van de pro-Russische rebellen. In de afgelopen weken zijn juist alle zware wapens, ook die met een kaliber van minder dan 100 millimeter, weggehaald door zowel het leger als de rebellen.

In de afgelopen twee weken meerdere doden gevallen aan de kant van het leger door toenemend geweld. Alleen al gisteren werden 22 aanvallen van de rebellen gemeld. ''Het gaat de verkeerde kant op'', constateerde Toertsjinov.

Onderminister Ivan Roesnak van Defensie liet vandaag in het parlement weten dat van de 22 aanvallen door de rebellen het om 21 provocaties ging, bedoeld om een tegenaanval van het leger uit te lokken. Zonder succes, want de aangevallen soldaten hebben volgens Roesnak niet eenmaal teruggeschoten. President Petro Porosjenko zei gisteren overigens dat soldaten terug mogen schieten als hun leven in gevaar komt. Eerder moest daarvoor nog toestemming worden gevraagd bij de legerleiding.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: