donderdag 26 november 2015

Savtsjenko helpt Savtsjenko met wetsvoorstel

Het Oekraïense parlement heeft vanmiddag een bijzondere wet aangenomen. Het gaat om een wet die elke dag die Nadia Savtsjenko in voorarrest doorbrengt in een Russisch detentiecentrum telt voor twee dagen gevangenisstraf in eigen land. Het gaat om een wetsvoorstel dat door haarzelf als parlementslid van de Moederlandpartij is ingediend. Samen met anderen, want Savtsjenko is sinds haar verkiezing in oktober vorig jaar nog niet in het parlementsgebouw aanwezig kunnen zijn.

De door 263 parlementsleden aangenomen wet is een voorschot op Savtsjenko's mogelijke terugkeer naar Oekraïne. Er wordt rekening mee gehouden dat zij na haar veroordeling naar Oekraïne wordt uitgewezen om daar haar gevangenisstraf uit te zitten. Dat een dag in het detentiecentrum dubbel telt, wordt in de toelichting bij het wetsvoorstel verklaard uit het feit dat zo'n centrum overbevolkt is en de gevangenen er slecht worden behandeld, slechter dan na hun veroordeling in een gevangenis het geval is.

Savtjsenko werd in juni vorig jaar vanuit de provincie Loehansk ontvoerd door pro-Russische rebellen en de grens over gebracht. De helikopterpilote, die dienst nam in een vrijwilligersbataljon, wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de dood van twee Russische journalisten in Loehansk. Haar wacht een jarenlange gevangenisstraf.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: