donderdag 12 november 2015

Porosjenko: 'Terugschieten mag bij aanval rebellen'

Pro-Russische rebellen hebben gisteravond laat een eenheid van het Oekraïense leger bij het dorp Triochizbenka (Loehansk) aangevallen met 82 millimeter mortieren. Ook werden aanvallen gemeld met granaten op de dorpen Piski, Trojtske en Advivka (Donetsk). 
 
In de omgeving van de havenstad Marioepol was sprake provocaties van de rebellen bij het dorp Bohdanivka. Vanmorgen vroeg werden luide explosies gehoord in de buurt van het door de rebellen bezette Horlivka. De separatisten in Donetsk en Loehansk melden zelf dat het een rustige nacht is geweest, aldus het Russische persbureau Tass.

Er is sprake van toenemende spanningen in de Donbas door voortdurende schendingen van het staakt-het-vuren. Secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad waarschuwde gisteren dat het Oekraïense leger voorbereid moet zijn op een nieuwe, grotere aanval van de rebellen. 
 
President Petro Porosjenko liet zich ook uit over de toegenomen spanningen in het oosten van het land. Hij sprak zijn verontrusting uit over de provocaties van de rebellen richting de Oekraïense soldaten, bedoeld om ze terug te laten schieten. Er geldt nog steeds een order dat ze dat niet mogen doen, al vindt Porosjenko wel dat dit niet geldt als de levens van de soldaten in gevaar zijn. "Ze mogen zich niet laten overrompelen'', aldus de president.
 
In de plaats Svatove is het Oekraïense leger begonnen met het opruimen van munitie die bij de ontploffing van een munitiedepot op 30 oktober in het rond werd geslingerd. Alleen al gisteren werden op een terrein van een hectare 3.418 stuks munitie aangetroffen.

Bronnen: Unian, Ukrinform, TASS

Geen opmerkingen: