zondag 22 november 2015

'Nationale Garde verjaagt Krimtataren met geweld'

Een honderdtal soldaten van de Nationale Garde heeft een aantal Krimtataren verjaagd die de reparatie probeerden te verhinderden van de vier door explosies vernielde masten van een hoogspanningsleiding naar de Krim. Dat gebeurde met het nodige geweld, want de soldaten gebruikten de kolf van hun geweer om de Krimtataren weg te krijgen volgens journalist Sjevket Namatoellajev van de tv-zender ATR van de Krimtataren. Daarbij zouden de nodige gewonden zijn gevallen.

''Geschoten werd er niet, maar ook de vrouwen kregen klappen'', aldus Namatoellajev. Of het geweld van de kant van de Nationale Garde helpt, valt te betwijfelen. Er zouden steeds meer Krimtataren naar het dorp Tsjaplinka komen. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan het geweld niet eens hebben plaats gehad. ''De Nationale Garde is nog onderweg'', zei Svitlana Pavlovska vanmiddag tegen de redactie van de Kyiv Post.

Het is de bedoeling dat de soldaten de werklieden beschermen die de elektricititeitsvoorziening moeten herstellen. Niet alleen is de hoogspanningsleiding van cruciaal belang voor de Krim, ook Cherson en Mikolajiv zijn er volgens tv-zender Kanal 24 voor 40 procent van afhankelijk. De Krim krijgt tot maximaal 1.500 Megawatt elektriciteit vanuit Oekraïne geleverd. Het schiereiland kan zelf maximaal 190 Megawatt stroom opwekken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: