donderdag 19 november 2015

Koenders komt met plan Russischtalige media

De Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zal vandaag plannen toelichten voor steun aan Russischtalige media, die media-organisaties in Armenië, Azerbeidzjan, de Baltische Staten, Centraal-Azië, Georgië, Moldavië en Oekraïne moeten helpen weerstand te beieden aan de dominantie van Russische staatsmedia en media onder controle van het Kremlin.

De Volkskrant meldt dat Nederland 1,3 miljoen euro doneert aan de non-gouvernementele organisatie Free Press Unlimited, die via projecten in de genoemde gebieden onafhankelijke media moet stimuleren. De Russischtalige media moeten onder meer berichten met elkaar gaan uitwisselen, waardoor media in de diverse conflictgebieden van objectievere informatievoorziening gebruik kunnen maken.

Koenders liet een onderzoek uitvoeren welke vorm dergelijke mediasubsidie het best kon krijgen. De minister stelt dat het plan “niet gericht is tégen Rusland, maar vóór onafhankelijke media.” Desondanks komt het initiatief op een moment waar de diplomatieke betrekkingen tussen Rusland en Nederland er slecht voor staan.

Bron: Villamedia

Geen opmerkingen: