woensdag 11 november 2015

500 stemmen zoek: hertelling nodig in Uzhgorod

Er komt een hertelling van de stemmen die anderhalve week geleden zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen in de West-Oekraïense stad Uzhgorod. Volgens voorzitter Jakiv Tsjernoboek van de plaatselijke kiescommissie heeft de hertelling nog deze week plaats. Het Gerechtshof in Lviv nam in hoger beroep het vonnis over van de districtsrechtbank in Uzhgorod om een hertelling te doen

Drie partijen hadden een rechtszaak aangespannen omdat er een verschil van 500 stemmen zit tussen de uitslagen die de diverse stembureaus meldden ten opzichte van het totale aantal uitgebrachte stemmen zoals de stedelijke kiescommissie die naar buiten heeft gebracht.

De partij Nasj Kraj kan bij een hertelling terug gaan van vier naar drie zetels. Het Oppositieblok kan er niet van profiteren, want zelfs als de ontbrekende 500 stemmen aan deze partij toe vallen dan wordt de kiesdrempel toch niet gehaald. Overigens worden beide partijen 'bevolkt' door leden van de inmiddels opgeheven Partij van de Regio's van voormalig president Viktor Janoekovitsj.

Komende zondag is de tweede ronde van de burgemeestersverkiezing. Ook hierover is al veel te doen geweest, omdat er veel stemmen gekocht zouden zijn voor omgerekend zo'n 25 euro per stuk. De tweede ronde gaat tussen Bogdan Andriiv en Serhej Ratoesjniak.

Bron: Uzhgorod.in

Geen opmerkingen: